Blog výživového specialisty

Sami sobě si vědomě ubližujeme

Sami sobě si vědomě ubližujeme

Žijeme ve světě blahobytu, jídla máme dostatek a i když vidíme, jak roste nám bříško, neděláme si z toho až tak těžkou hlavu. Stále spoléháme na naše zdravotnictví, že nám pomůže. Ale je to správný přístup?

Je těžké si odpírat vymoženosti dnešní doby, ale opravdu platí “něco za něco”. Když se podíváte kolem sebe na naše děti, mnoho z nich je obézních a většina se již bohužel obezity v dospělosti nezbaví.

Jsme na vině my rodiče, my je učíme a vychováváme. Opravdu je alarmující, jak se v Česku stravujeme a je na čase s tím něco dělat. Ve školách by se měly děti učit základům výživy, aby si věděly rady, jak se stravovat.

Já sama se každý den podivuji nad tím, jaké obědy si lidé vybírají, když jdu s kolegy na meníčko do restaurace. Vždy je na seznamu obědového menu minimálně jedno jídlo, které je zdravější, ale stejně si většina hostů vybere nezdravou variantu. Nedává to smysl, když už máme možnost si zvolit jídlo, které nám prospívá, proč si většina lidí objedná to, co zdraví škodí? A je tomu tak každý den v týdnu, o víkendu doma to jen graduje. Většina hostů navíc odběhne od sedavého zaměstnání v kanceláři, takže obrovská energie z oběda se mění v tuk. Ženy mají stejnou porci jako muži a talíře všech jsou vymetené.

Stačí se jen nad tím zamyslet a zkusit si více uvědomovat, co pro svoje draví děláme. Patříme k nejtlustším a nejvíce nemocným národům, ale zdá se, že to nikoho až tak netrápí.

Já sama nemám pocit, že bych trpěla tím, že si nedopřávám smažených a kalorických jídel. Všude kolem sebe vidím neúctu k našemu tělu a to mne stále více mrzí. Obchody jsou plné lákavých a nezdravých jídel. Výrobci potravin rozhodně nezajímá naše zdraví, jen potřebují vydělávat peníze. Prodejci diet a léků z našeho nesmyslného stravování profitují a na trhu jich přibývá více a více. Kdyby byl objeven recept na trvale krásné a zdravé tělo s tím co nyní jíme, všichni by byli hubení a zdraví. Ale není! Nelze jíst cokoliv chceme, za to budeme velmi tvrdě platit a bohužel i naše děti, které učíme jíst to co my. Vánoční svátky to jen umocňují, mnoho lidí přibere i 5 kilo a pak se v lednu trápí, jak je shodit. Každý rok je to stejné:(


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová