Blog výživového specialisty

Představuji vám výborné přírodní sladilo xylitol

Představuji vám výborné přírodní sladilo xylitol

Již přes rok používám ke slazení zejména moučníků téměř výhradně přírodní sladidlo xylitol. Občas je střídám se stevií, ale vzhledem k tomu, že xylitol nemá žádnou pachuť, velmi jsem si jej oblíbila.

Když už sladit, tak s ohledem na naše zdraví. Slazení cukry způsobuje nadváhu, přemnožení kvasinek ve střevech a zejména zbytečné výkyvy krevního cukru.

Xylitol je přírodní sladidlo, které sladí stejně jako sacharóza, ale má o třetinu méně kalorií a hlavně mnohem nižší Glykemický index. Velkou výhodou je i jeho příznivé působení na zuby. Na metabolickou přeměnu xylitolu není třeba inzulínu, takže je vhodný pro diabetiky. Jeho glykemický index je jen 7 (řepný cukr má 68 , med 55), proto pomáhá udržet hladinu krevního cukru.

Dříve se vyráběl z březového dřeva, nyní se vyrábí z rostlinné hemicelulozy (kukuřice, maliny, švestky, oves..)

Samozřejmě je vzhledem ke kaloriím je ještě vhodnější použití stevie, ale někdy chuť stevie ovlivní výslednou chuť pokrmu.

Když připravuji například jablkový jahelník, stačí mi na jeho oslazení jen 1 polévková lžíce.

Mezi jeho další výhody patří ta, že nepodporuje rozmnožování plísní, naopak podporuje růst zdravé střevní mikroflóry. Hojně se využívá i při výrobě zubních past, čokolád, pastilek a dalších cukrovinek, protože hraje roli v prevenci před zubním kazem. Účinek je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, což má za následek její degeneraci a zánik. Bakterie nedokážou xylitol metabolizovat, takže nedohází ke vzniku kyseliny, která způsobuje vznik zubního kazu.

Určitě jej vyzkoušejte, cena je sice trošku vyšší, ale mě jedno 250g balení vystačí na cca 1-2 měsíce. Xylitol koupíte ve zdravé výživě, je pravda, že ještě není zcela známý a nemají jej v každé. Na internetu jsem jej včera kupovala dokonce v kilovém balení, které stálo necelých 400 Kč, což pro mne znamená zásobu na několik měsíců:)


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová