Blog výživového specialisty

 Kombucha – zdravý nápoj, který si sami můžete připravit doma. Pomáhá našim střevům,  působí na alergie, hubneme s ní, snižuje cholesterol, regeneruje buňky...

Kombucha – zdravý nápoj, který si sami můžete připravit doma. Pomáhá našim střevům, působí na alergie, hubneme s ní, snižuje cholesterol, regeneruje buňky...

Kombuchu piji již léta pro kladné účinky na mé tělo.
Podporuje přirozenou imunitu člověka, reguluje trávení, střevní mikroflóru a potlačuje hnilobné bakterie ve střevech. Dále pak odstraňuje z těla jedovaté látky, regeneruje buněčné stěny, snižuje hladinu cholesterolu v těle, odstraňuje stres, pomáhá redukovat hmotnost, má antibiotické účinky, příznivě působí na žaludek, pomáhá při otocích, při problémech s ledvinami a játry a má další pozitivní přínosy.

Všichni již nejspíš víme, že zdravé střevo je pro naše zdraví zásadní. To slyšíme všude kolem nás. Ale jak se o střeva starat? Zejména v dnešní době, kdy jíme přebytek masa, nejíme vyváženě, s potravou konzumujeme mnoho chemických látek, užíváme hojně léky, antibiotika a hormonální antikoncepci. To vše se odráží na našem zdraví.

Již jsem psala o potřebě se o naše střeva starat. V lékárně si můžeme koupit probiotika a pít zakysané mléčné produkty s kulturami, ale nikdo z nás není schopen určit, v jakém stavu naše střeva jsou. Probiotika užíváme nedostatečnou dobu v nedostatečném množství a neustále si střeva zanášíme díky již zmíněné špatné potravě a chemii.
Problém je také v tom, že masa jíme opravdu hodně, antibiotika mnozí z nás užívají každý rok, střeva se ani náhodou nestihnou dát do pořádku. Proto jsem pro vás hledala další podpůrný zdroj pro střeva, která jsou pro naše zdraví zcela zásadní.

Kombuchu si můžete koupit ve zdravé výživě za cca 60 Kč 2 litry. Ale je to zbytečné, protože mezi námi žijí lidé, který si ji vyrábí doma sami a poskytnou vám ji většinou zdarma a vy si ji pak můžete jednoduše vyrobit také. Jen uvařit černý čaj a přisypat cukr, kterým se kombucha živí. Za cca týden a máte vyrobené 3 litry tohoto nápoje.

Co to vlastně kombucha je?

Je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentování se používá speciální kolonie bakterií a kvasinek. Kombucha patří mezi nejoblíbenější přípravky v tradiční medicíně. Pochází z Asie. Ze všech prospěšných látek se zde vyzdvihuje kyselina glukorunová, která podporuje obranyschopnost organismu. Dále pak kyselina glukonová, která tvoří jednu z části chrupavky, dále pak vitamíny skupiny B, kyselinku listovou a vitamín C. Obsahuje důležité enzymy a aminokyseliny. Podporuje tvorbu červených krvinek a vstřebávání železa. Pijeme jednu až 3 skleničky denně. Je to velmi lahodný nápoj.

Zde je foto mojí kombuchy


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová