Blog výživového specialisty

12 potravin, které obsahují nejvíce a nejméně pesticidů

12 potravin, které obsahují nejvíce a nejméně pesticidů

Každoroční hodnocení americké společnosti EWG vypovídá o 12 ti potravinách (ovoce a zelenina), které obsahují nejvíce pesticidů.

Ovoce a zelenina jsou během své vegetace velmi hojně hnojeny a jsou využívány pesticidy k jejich ochraně a obraně před plevelem. Bohužel tyto potraviny máme mnohdy hojně zařazeny v našich jídelníčcích.

Celkově USDA našla 225 různých pesticidů a produktů rozkladu pesticidů u populárních druhů ovoce a zeleniny. Před testováním byly všechny produkty umyté a loupané, stejně jako by si lidé připravovali jídlo pro sebe, což ukazuje, že jednoduché mytí neodstraní ani zdaleka všechny pesticidy.

Velmi alarmující jsou studie, které poukazují na závažné nemoci a úmrtí farmářů, kteří pesticidy používají. Mnoho pesticidů je systémových, což znamená, že se dostávají dovnitř rostliny a nedají se omýt, jsou prostě všude v ní.

Zde je seznam 12 ti nejvíce kontaminovaných potravin pesticidy:

  • Jahody
  • Špenát
  • Kapusta
  • Nektarinky
  • Jablka
  • Hrozny
  • Broskve
  • Třešně
  • Hrušky
  • Rajčata
  • Celer
  • Brambory

Zde je uvedeno naopak 12 potravin, které jich obsahují nejméně.

  • Avokádo
  • Sladká kukuřice
  • Ananas
  • Zmrazený sladký hrášek
  • Cibule
  • Papaya
  • Lilek
  • Chřest
  • Kiwi
  • Zelí
  • Květák
  • Cantaloupe
  • Brokolice
  • Houby
  • Medové melouny


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

VSTUPNÍ KONZULTACE

(c) 2020 Ing. Soňa Vybíralová