Blog výživového specialisty

Interaktivní seminář o výživě s ukázkou přípravy rychlých jídel

Interaktivní seminář o výživě s ukázkou přípravy rychlých jídel

Co jíst, aby bylo tělo zdravé a drželo si správnou váhu? Nevíte co pořád vařit? Aby to bylo rychlé, levné, zdravé i chutné zároveň? Ideálně do 5-ti minut na stole? Na tato rychlá jídla jsem expert:)

Pořádám pro vás zajímavý seminář, na kterém vám povím mnoho informací o:

výživě, jak se o své tělo starat, jak si udržet váhu, jak si rychle uvařit chutné a zdravé jídlo "za pár korun.", co nakupovat.

Na místě vám uvařím rychlý pokrm, donesu ochutnat velmi dobrou svačinu. Praktická ukázka je mnohem efektivnější než jen povídání. Přinesu vám ukázat potraviny, které používám. Podělím se o tipy a rady jak a co nakupovat. Ukážeme si možnosti co s čím zkombinovat.

Vše bude v příjemné a uvolněné atmosféře, abyste si odnesli co nejvíce hodnotných informací.

Seminář se bude konat v sobotu 21.10. 2022 ve 14 hodin. Délka semináře 2,5 - ? hodin, dle vašich dotazů. Místo konání: Palackého náměstí 91/2, Brno - Řečkovice.

Cena semináře 1500 Kč vč. DPH.

Hlašte se prosím na email: sona.vybiralova@avito.cz, zašlu vám upřesňující informace.

Čti více
Nově v Brně - Řečkovice

Nově v Brně - Řečkovice

Je velmi jednoduché změnit svůj životní styl, když víte jak na to.  Mnohdy stačí jen jedna schůzka a vše vám bude dávat smysl. I malá změna může mít obrovský efekt. Není to o přísných jídelníčcích, ale o tipech a radách, jak změnit váš stávající zaběhlý životní styl. Je jen na vás, jak ke svému zdraví přistoupíte. Pokud je neřešíte, výrobci léků bohatnou. A to není dobře. Každý jsme sám za sebe. Lékař podáním prášku váš vysoký tlak, cholesterol či cukrovku rozhodně nevyléčí. Je třeba se o své zdraví starat.
Ráda vám pomůžu ve své nové kanceláři v Brně - Řečkovicích.
Čti více
Kniha, která Vám změní život!

Kniha, která Vám změní život!

Chcete znát pravdu o tom, proč na tom jsme zdravotně čím dál tím hůře? Proč tloustneme?

Velmi doporučuji si zakoupit knihu od Tomáše Kašpara Krutá hra o tvé zdraví.
Jsem překvapena, jak otevřeně autor píše. Tato kniha vám zcela změní pohled na život.


Četla jsem desítky knih, ale knihy Tomáše Kašpara jsou ty, které by si měl přečíst každý.
Kniha je napsána jednoduše, všemu budete rozumět. Já sama, když jsem konzultovala své klienty žádala jsem je, aby si knihu přečetli a pak jim dávalo vše smysl.

Pochopíte, jak vaše tělo funguje, jaké potraviny vám neprospívají. Jaký je postoj moderní medicíny a farmacie.
Pokud necháte své zdraví v rukách lidí, kteří nevědí co dělají, je to vaše volba. Ale doplatíte na to pouze a jenom vy.

Nedejme se!!

Čti více
Vyživená a krásná kůže - tip

Vyživená a krásná kůže - tip

Na trhu je mnoho tělových krémů a mlék. Když se podíváte kolik umělých přísad obsahuje většina z nich, otázkou je, zda je vhodné tyto přípravky používat.


Kůže svojí velkou plochou do těla absorbuje mnoho látek. Proto je důležité si dávat pozor, jak o ni pečujeme.


Já jsem si oblíbila bio kokosový olej, do kterého občas přidám přírodní olej. Například levandulový.


Kůže je po kokosovém oleji příjemně elastická a vypadá mnohem lépe. Navíc je použití kokosového oleje levná záležitost a do těla se nedostávají zbytečné chemické látky.

Čti více
Pozor na „zdravé tyčinky“

Pozor na „zdravé tyčinky“

Na trhu je mnoho „zdravých tyčinek. Například Raw tyčinka s datlemi bez přidaného cukru.

A kde vidím problém?

Sice v těchto tyčinkách není přidaný cukr, ale v jedné porci do sebe dostanete téměř 2 lžíce rychlého cukru. Který je sice přírodní, ale stále je to cukr.

Mnoho mých klientek mělo milnou představu, že je to zdravé mlsání. Záleží na tom, kdy si tyčinku dáte a kolik jí sníte.
Pokud jste pohybově aktivní, můžete ji použít jako zdroj energie.


Pokud nemáte až tolika pohybu, snězte jí jen malý kousek. Je to mnohem lepší volba než jakákoliv buchta, sladká oplatka či jiná sladkost.
Já se těmto tyčinkám když mám méně pohybu vyhýbám, protože je velmi obtížné sníst jen kousíček. 1 porce má přes 700 kJ a rozhodně vás tak nezasytí, jako „normální" svačina.
Takže na delší výlet třeba na kole jako zdroj energie, určitě ano. Ale dát si ji jen tak z nudy na chuť, to neeee.
Každopádně je to zdravé mlsání, pokud neřešíte kalorie. To na jejich obranu.


V obchodech je převážná část výrobků, které nám škodí. Výrobci potravin nemají na 1. místě naše zdraví.


Jistě mi dají za pravdu maminky. Je tak obtížné v běžných potravinách koupit dítěti „zdravou svačinu".

Vaše Soňa

Čti více
Mám pro vás tip, jak nepřibírat

Mám pro vás tip, jak nepřibírat

Pokud patříte k těm lidem, kteří nemají až tolik pohybu, je velmi důležité hlídat velikost vašich porcí a to co jíte. Naše tělo sice potřebuje poměrně dost velké množství energie, aby pokrylo základní životní funkce, ale je třeba si uvědomit pár věcí.

Mnoho lidí vynechává snídani, mnohdy i svačinu. Když zauvažujete selským rozumem, je logické, že pak je těžké dohnat potřebné množství kalorií od oběda do večeře. Většina lidí konzumuje převážně sacharidy (pečivo, přílohy..). V nich obsažený cukr se má ideálně uložit do svalů a jater, kde je pouze uložený dočasně. Tím, že máme málo pohybu, možnosti této úschovy máme omezené. Pokud tedy přijmeme cukru více, než je třeba, všechen míří do tuku. Převážná většina lidí sní větší porci jídla než by měla a neštěstí je na světe.

Pokuste se jíst malé porce a raději jíst častěji. Většina lidí se totiž přejídá. Jíme když máme hlad, to je také důležité. Naučit se rozlišit hlad a chuť. Pokud přemýšlíme, zda máme hlad, většinou jej ještě nemáme. Hlad jednoznačně poznáme. V odpoledních hodinách, pokud neplánujeme sportovní aktivitu již radikálně ubíráme sacharidy. Dopřejme si kvalitní celozrnné sacharidy ke snídani, k obědu již menší porci a k večeři je vynechat. Příklad večeře - vaječná omeleta se zeleninou.

Mnoho lidí má také návyky něco zobat u televize se sklenkou vína. Pokud je již po večeři a nejde tedy o uspokojení hladu, kam myslíte, že kalorie putují? Rozhodně ne tam, kam byste chtěli.

Bohužel je to něco za něco.

Vaše Soňa

Čti více
Velikost talíře dělá divy

Velikost talíře dělá divy

Je dokázané, že velikost talíře ovlivňuje velikost porce, kterou si na něj naložíte.


Zejména pokud máte velký hlad, svádí to si nandat větší porci, než by bylo žádoucí. A pokud jste zvyklí jídlo dojídat i když už cítíte, že nemůžete, tak si zaděláváte na problém.


Vzpomeňte si na návštěvu u maminky, nebo tchýně. Nedělní oběd a maminka nandává jídlo na talíř. Předem žádám o menší porci. Je zcela zbytečné něco říkat. Stejně naloží 2x tolik, než bych si vzala sama.
Rozhodně je lepší se omluvit a jídlo, pokud to jde z talíře odstranit, než se přejíst, nebo jídlo vyhodit.
Každý by si měl nakládat na talíř jídlo sám. Nebo si dát menší porci záměrně a počítat s případným přidáním.


Já jsem si před časem udělala radost a koupila jsem si velmi hezké nádobí. Krásné modré talíře a misky. Nakonec jím jen z misek. Velmi jsem si tento způsob oblíbila. Pokud mám vydatnější kaloričtější jídlo, snažím se misku zaskládat zeleninou a pak do ní vložit jídlo. Je toho opticky hromada a přitom mnohem méně, než bych si dala na velký talíř. Talíře mi leží v šuplíku a používám jen misky.

Zkuste to, budete mile překvapeni. Každá drobná změna je dobrá.

Uvidíte, že tato změna bude mít obrovský efekt.

Vaše Soňa

Čti více
Tip, co ke svačině – moje oblíbená

Tip, co ke svačině – moje oblíbená

Stále vymýšlím, co jíst, a přitom nepřibrat a pochutnat si.

Velmi jsem si oblíbila tapiokový pudink.

Příprava je jednoduchá.

Tapioku propláchnu vodou a namočím minimálně na 3 hodiny (lze nechat přes noc). Vodu sliji. Na cca 100 g tapioky pak přidám cca 4x tolik vody (vyzkoušejte i více, nebude pudink sice tak tuhý, ale to vůbec nevadí). Přidám kokosové mléko, množství nechám na vás. Stačí i 100 g, čím více jej přidáte, tím bude puding více krémový.
Já tento puding nesladím, ale to nechám na vás.
Přivedete jej k varu a vařte do zprůhlednění kuliček.
V lednici vám vydrží pár dní.

Rychlá svačina:

tapiokový pudink, 2 lžíce bílého jogurtu, mražené borůvky a dosladit javorovým sirupem.

Absolutní pecka.

Čti více
Jídlo za 5 min - co mám vždy v lednici?

Jídlo za 5 min - co mám vždy v lednici?

Každý to známe, co pořád vymýšlet k jídlu? Jíme pořád, každý den to řešíme. Já jsem zastánce rychlovek :)

Nepatřím k lidem, kteří stráví přípravou jídla hodiny.
Je to někdy i výzva: uvařit chutné a zdravé jídlo za pár minut.
Musí to dobře chutnat a být tělu prospěšné. Také nechci být po obědě unavená.

Co mám vždy v lednici.


Jsem zastánce mražené zeleniny. Je sklízená zralá a čerstvá. Zejména v zimě je mnohem lepší kupovat mraženou zeleninu, než kdo ví jak starou a odkud dovezenou.

Mezi oblíbené, jak jste si již z mých fotografií jídla všimli patří zelené fazolky. Dají se pořídit za pár korun ve velkém balení. Například v maneo.cz seženete 2,5 kg za cca 95 Kč.

Co k fazolkám? Vždy přemýšlím, nad vyvážeností jídla z pohledu makro živin. Tedy první, co hledám v lednici jsou bílkoviny. Vždy mám nakoupené uzené tofu. Na pánvi je hotové za pár minut. Používám olivový olej, nedoporučuji ani řepkový a ani slunečnicový. O tom vám napíši v jiném článku. Tyto oleje nám doslova škodí. Pokud nemám chuť na tofu, další varianta je halloumi sýr – výborný na pánvi, vejce, konzerva tuňáka..

Je vhodné si pohrát s dochucením. Chilli, majoránka, někdy kvalitní sójová omáčka dělají divy. Pokud v jídle chybí sacharidy, nesmíme zapomenou na kvalitní tuk. Ten doplním již zmíněným olivovým olejem, nebo přidám kousek másla. Pokud se mi jídlo zdá málo vydatné, po obědě si dám kávu s kokosovým mlékem, což splní účely hned dva. Pochutnám si a doplním potřebnou energii.

Mám velmi ráda kokosové mléko jak do kávy, tak je používám na vaření. Příprava KARI na všechny způsoby mě baví. Trošku masa, kousek čerstvé mrkve, kedlubny, nebo řapíkatého celeru pro „křup" efekt, kari pasta, zázvor...

K večeři si již toto jídlo nedávám s přílohou, ale k obědu jsou rýžové nudle rychlá volba.

Vaše Soňa

Čti více
Zdravější verze palačinek pro děti

Zdravější verze palačinek pro děti

Palačinky děti mají rády. Můžeme jim je připravit zdravější. Chutnat budou stejně jen tělu nebudou ubližovat, ale prospívat.

Klasické palačinky z bílé mouky smažené na rostlinném oleji nejsou zcela zdravou variantou. Bílá mouka má 40x více lepku nežli původní odrůdy obilovin. Já připravuji palačinky z hladké CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ mouky. Dá se koupit za výbornou cenu i v Lídlu. Mléko používám bezlakótozové, domácí vejce (opravdu se vyplatí si je zajistit). Palačinky smažím na kokosovém oleji, nebo olivovém oleji z pokrutin. A výživné jídlo je na světě.

Kalorií má ale stejně jako klasická palačinka. To platí u mnoha "zdravých jídel", nejde je jíst bez rozmyslu. Celozrnná špaldová mouka se v těle chová jinak než bílá. Špalda je původní druh pšenice, není tak šlechtěná a tím, že je celozrnná, není zbavená minerálů a vlákniny. Cukr se z ní do těla uvolňuje postupně, a to je důležité.

Jedna palačinka na svačinu je výborná volba.

Čti více

Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová